Ce este colagenul?
Colagenul este cea mai comună proteină naturală din organism și este un element important al țesutului primar al corpului, țesutul conjunctiv. Această proteină valoroasă reprezintă 30% din aportul total de proteine al corpului nostru, aproximativ 75% din pielea noastră, 80% din tendoane, 30% din oase, 1-10% din masa musculară și 67% din cartilaj. Din aceste date, poți vedea importanța enormă a acestei proteine „producătoare de clei”, care asigură, printre multe altele elasticitatea organelor și a țesuturilor, contribuie, de asemenea, la structura și susținerea oaselor, articulațiilor, pielii, părului sănătos, a unghiilor și ochilor. Ca ”adeziv” esențial, ține împreună oasele, mușchii, pielea și organele interne. Corpul nostru are propria fabrică de colagen, care este lucrează zi și noapte, dar, din păcate, eficiența sa scade radical în timp: cu cât îmbătrânești, cu atât corpul tău produce mai puțin colagen. .
Cum se produce colagenul hidrolizat?
Se utilizează țesutul conjunctiv bogat în colagen – obținut de obicei de la bovine, pui sau pește -, apoi descompus de enzime și apă (hidroliză) în colagen hidrolizat, cunoscut și sub numele de peptidă de colagen pentru absorbție sporită. Hidro înseamnă „apă”, iar liza înseamnă „descompunerea membranelor celulare”. În acest proces, țesuturile conjunctive de origine animală sunt defalcate prin hidroliză, după ce lichidul rezultat este filtrat și pulverizat printr-o tehnică de precipitare a sedimentării. Doar 12 grame de pulbere de colagen pot fi produse din 1 kg de țesut conjunctiv. Colagenul hidrolizat conține 8 din cei 9 aminoacizi esențiali (histidină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină și valină).
Colagenul este o proteină dietetică. De regulă, proteinele dietetice sunt consumate în mod ideal cu o masă completă (când enzimele digestive sunt la maxim) pentru a optimiza absorbția și asimilarea. Dar colagenul hidrolizat este puțin diferit. Este o proteină „pre-digerată” care este deja descompusă în subunitățile sale de peptide și aminoacizi. Deci necesită un efort digestiv minim pentru a absorbi și utiliza. Studiile arată că biodisponibilitatea colagenului (cantitatea care intră în sânge) nu depinde de prezența sau absența alimentelor, ci mai degrabă de gradul de hidroliză (cât de mici sunt subunitățile de colagen). Deci, pentru a profita la maximum de colagenul dvs., utilizați un colagen de înaltă calitate care este „complet hidrolizat”.